tAPMEHOME – den nye globale standarden for lost & found

Intervju med Carl-Fredrik Grünert – Tapmehome AS

tAPMEHOME – den nye globale standarden for lost & found

Har du noen gang tenkt tanken «det hadde vært fint om det fantes en enkel og sikker løsning for å få tilbake ting andre finner og du mister uten å måtte involvere hele “verden” i prosessen»? Den løsningen mener Carl-Fredrik Grünert, eier og gründer av firmaet tAPMEHOME AS å sitte på. De hadde gått med ideen i ca 3 år før den var klar til å realiseres.

«Vår filosofi er å skape noe som betyr noe for folk flest, gjøre en forskjell i samfunnet og derigjennom bla. legge til rette for økt gjenbruk fremfor å kjøpe nytt når noe borte eller savnet. Da vil man med vårt system øke sjansen betraktelig for å få det du mister, glemmer eller blir frastjålet tilbake på en enkel og sikker måte» forteller Carl-Fredrik i dette intervjuet.

Han har ingeniør relatert bakgrunn og har i mange år arbeidet innen olje og gass samt fiskeoppdrett med engineering av ulike hard og software designløsninger, men da koronaepidemien slo inn i 2020 sto han etterhvert uten arbeid. Høsten 2023 var tiden inne for å realisere ideen han selv startet sammen med sin partner Anne Katharina Stenberg som forøvrig også er hans livsledsager. Anneˋs kompetansefelt er vareflyt og logistikk og således utfyller man hverandre optimalt i dette.

Gjennom ulike markedsundersøkelser har firmaet verifisert at det er et betydelig behov for deres løsning. «I dag dukker 80-85 % av det vi mister/glemmer/blir frastjålet opp i en eller annen form», forteller han. Noen finner som regel eiendelene dine, men vi er generelt dårlige til å merke tingene våre og det er ekstremt vanskelig å finne rett eier. Rett eier vegrer seg dessuten ofte av samme grunn for å merke eiendeler med navn og nummer åpent da dette er personsensitive opplysninger som i 2024 lett kan misbrukes. Det finnes allerede ulike lost & found løsninger på markedet, men de er gjerne spisset mot ulike smale kategorier og bruker gjerne umoderne 1-generasjonsteknologi så som feks QR/strek-koder eller i andre enden komplisert, dyr og umoden GPS teknologi. Vår visjon er å samle alt i et lavterskel system hvor man er uavhengig av mobilplattform, batterier og lading og hvor hele familien kan samle og merke alle sine gjenstander på elegant vis under samme paraply i et helhetlig «activate and forget» system. Når det kommer til bruksområde og hva som kan merkes er det kun den enkelte brukers fantasi som setter grenser.

tAPMEHOME er et komplett økosystem hvor hoveddelen er en enkel app som lastes ned på din telefon hvor du registrerer dine personlige opplysninger kryptert på linje med banken din verifisert med Bank-ID. Disse opplysningene anonymiseres og knyttes opp mot en NFC brikke (samme som i passet ditt og ditt nasjonale ID kort) i ulike objektilpassede varianter som du fester på en verdigjenstand eller annet objekt du ikke vil miste. Levetiden til en NFC brikke er opptil 25 år. Når noen finner gjenstanden, tapper de brikken med sin mobiltelefon og får umiddelbart opp et skjermbilde hvor finner legger inn navn og kontaktopplysninger, dette oversendes så til rettmessig eier i sanntid og eier kan da umiddelbart kontakte finner tilbake for avtale om overlevering eller annet.

Finner behøver ikke laste ned appen og behøver ikke registrere seg, alle opplysninger finner har lagt inn slettes i sin helhet når eier har fått beskjed. Dette er en langt mer sikker og moderne metode enn andre alternativer hvor man bl.annet bruker navnelapper på kofferter med navn, adresse og telefonnummer helt synlig, legger ut «caset» i full offentlighet på feks. Facebook hvis vi mister noe eller alternative brikker/merking hvor personidentifiserbare opplysninger ligger lett tilgjengelig. NFC teknologien er blitt allemannseie og alle som har en smartelefon din potensielle “detektiv” når du trenger det som mest !

tAPMEHOME er registrert varemerke og tAPMEHOME AS eier alle rettigheter til software, innhold (iht datatilsynets retningslinjer/GDPR) samt prosess for øvrig.

Gründerboost: Carl-Fredrik har deltatt på ulike arrangementer og kurs i regi av Gründerboost. “Det er et flott tilbud og en fin nettverksplattform”, forteller han.  Et sted for å utveksle erfaringer, dele kunnskap og møte andre gründere. tAPMEHOME var deltaker i DNB NXT 2023 hvor han pitchet sin ide og ble kåret til beste prosjekt i den Internasjonale gründeruken kåret av DnB og en folkejury.  Han har også deltatt på Gründerkafeen som er en fin arena for nettverksbygging.

Hvorfor gründer: Jeg har et langt arbeidsliv bak meg allerede og ønsker nå å kunne starte og skape noe selv sammen med min partner. Opplever at dagens arbeidsmarked forlanger å «eie mer av deg», for mange mye utover det som godt er. Ser at jeg har et større potensiale som gründer for noe som vil utgjøre en forskjell for folk flest. Jeg brenner for denne ideen og det å gjøre hverdagen enklere og tryggere våre kunder. Dette er basert på mine grunnverdier og er min motivasjon og drivkraft bak det jeg gjør. Derfor har tAPMEHOME også besluttet å donere opptil 2,5 % av overskuddet hvert år til et veldedig formål (lag/organisasjoner etc) som en del av denne filosofien.

 

Våre beste tips til andre gründere: 

  • Ikke vær redd for å ta kontakt med etablerte firmaer som sitter på løsninger og har gjort erfaringer rundt dine utfordringer. Våg å spørre.
  • Ta jevnlig helikopterperspektiv på deg selv. Lett å miste oversikten
  • Bruk nettverket ditt for evaluering av produktet
  • Lag et godt budsjett, «expect the unexpected»
  • Skaff referansegrupper og be om ærlige tilbakemeldinger
  • Identifiser egne styrker og svakheter
  • Ha nødvendig trygghet til å stå i og fatte egne beslutninger
  • Er det liv laga – vær realistisk.

tAPMEHOME presenteres videre på nett og i sosiale medier medio april 2024


Gründerboost
er en gratis tjeneste til deg som har et ønske om, eller er i startfasen med, å etablere egen bedrift. Hos oss får du en til en veiledning, kunnskapstilførsel og møter mange andre med ønske om egen virksomhet.

Tilbudet er til deg som bor eller ønsker å starte virksomhet i kommunene Drammen, Lier og Øvre Eiker.  Det er også disse kommune som finansierer tjenesten.

25.02.24
Tekst: Trine Jansen
www.trinejansen.no

Kopirett © 2024 | Gründerboost