Etter at jeg jobbet et år på Langedrag med alle husdyrene der, oppdaget jeg hvor spennende og meningsfylt det er å jobbe med relasjonen mellom mennesker og dyr», forteller Mari.

«Etter at jeg jobbet et år på Langedrag med alle husdyrene der,
oppdaget jeg hvor spennende og meningsfylt det er å jobbe med relasjonen
mellom mennesker og dyr», forteller Mari.

Intervju med Mari Marki Norheim – Utelykke Hesteopplevelser

Dere kan komme til oss eller vi kan komme til dere med både hester og andre dyr som for eksempel kaniner og høner! Barnebursdag, barnehagebesøk, Drop-in ridning, festivaler og markeder. Vi kan komme hjem i ditt nabolag, eller annet sted du ønsker en opplevelse. Vi leier også ut hestene/hest på fôr. Hesteinteresserte i alle aldre er velkomne, uansett erfaring. Vi skreddersyr den opplevelsen du ønsker!


Vårt motto er: «Vi kan få til det meste for de fleste»

I Sylling i Lier kommune bor en familie på seks. Der bor Mari, Kim og deres fire barn. I tillegg til tre hester og en shetlandsponni. Det bor også åtte kasjmirgeiter, fem voksne geiter og tre søte killinger som ble født sommeren 2022. Og til slutt kan vi nevne to kaniner, to katter og en god gjeng med høner. På sommerhalvåret har de også vaktler. Så her er det «liv i leieren».

Mari er daglig leder og har hovedansvaret. Hun har jobbet i mange år i barnehage, skole, SFO og omsorgsboliger.  Hun er utdannet Barne- og ungdomsarbeider og har alltid vært opptatt av dyr. Hun har kurs i Dyreassisterte intervensjoner, som er utdanning innen bruk av dyr i helsefremmende arbeid, både innenfor fysisk og psykisk helse. Hun ser for seg at hun en gang i fremtiden kan utvide tilbudet også mer i den retningen. Akkurat nå er hun i gang med et samarbeid hvor hun og en ridefysioterapeut har planer om å starte opp med terapiriding våren 2023.

«Det skjer noe med mennesket i møte med dyr. De tøffe og utadvendte mykner opp – og de stille og forsiktige finner ny selvtillit sammen med dyrene»

Hos Utelykke Hesteopplevelser kan man oppleve ulike aktiviteter. Ri på tur eller ridebane, kjøre hest og vogn, gå inn til og kose med alle de trivelige og kontaktsøkende dyra, gå på tur med geiter, dra på rideleir, ha barnebursdag, barnehagebesøk, åpen dag, leie av hest og ulike aktivitetsdager i skoleferier. I både sommer-, høst-, og vinterferier er det aktivitetsleir hos Utelykke. Dette er et gratistilbud i samarbeid med Lier kommune som har lange ventelister. I tillegg er det aktivitetsleir i både helger og ferier gjennom hele året for alle interesserte. Hos Utelykke har det vært ryttere i alderen 8 måneder og opp til 80 år. Så her er det ingen begrensninger. Utelykke har også i flere år hatt et godt samarbeid med Den Norske Turistforeningen (DNT) på ulike turer og aktivitetstilbud.

Vi jobber mye med alle dyrene våre slik at de er rolige og trygge sammen med våre besøkende. Så her har vi kurert mennesker som er bekymret for både hester, høner og geiter til å få et positivt møte med dyr.

«Det betyr mye for meg at andre verdsetter det jeg gjør»

Navnet vårt som er Utelykke betyr at både mennesker og dyr er lykkelige ute. Så her går alle dyr ute hele året på store områder med tilpassede leskur og hus for vær og vind. På denne måten kan dyra selv velge om de vil være inne eller ute. De får gå i flokk og kan utøve naturlig adferd som er viktig med tanke på dyrevelferd og trivsel.


Gründerboost

Jeg kom tidlig i kontakt med Lisbeth Torkildsen i Gründerboost. Her fikk jeg god hjelp til utarbeidelse av forretningsplan og min forretningside. Jeg har lært mye på ulike kurs jeg har deltatt på og melder meg stadig på nye lærerike og spennende kurs som jeg ser stor nytte av! Via Gründerboost kom jeg inn i et nettverk av andre gründere som er positivt.  Noe som er verdifullt når man jobber alene. Selv om vi som møtes på kurs jobber med helt ulike ting er det mye som er felles, vi deler erfaringer og gir hverandre tips og gode råd.

Mari har blant annet deltatt i Temakoppen med journalisten, fotokurs og gründerverksted i økonomi.  I tillegg var hun deltaker på årets DNB NXT arrangement på Union Scene i september 2022. Gjennom øvingskvelder i hvordan lage og fremføre en PITCH, var hun til slutt en av fem som var med til finalen. «Dette var god læring i hvordan presentere bedriften min på kort tid og kunne forklare kort og konsist hva jeg holder på med», sier hun. Selv om hun ikke stakk av med prisen for beste PITCH ble det en god opplevelse og en fin anledning til å vise seg frem for næringslivet i Drammen.


Hvorfor gründer

Jeg ønsker å bygge drømmen min og nyter den friheten jeg har når jeg kan styre dagene mine selv og hvordan jeg ønsker å jobbe ut ifra mine verdier og min kunnskap. Det at hele min arbeidsinnsats går tilbake til å kunne utvikle firma videre i form av både økonomi, men enda viktigere mitt arbeid som jeg ser at mine besøkende har stor glede av. Det at hobby kan bli jobb gjør at jeg kan jobbe nesten døgnet rundt uten at det føles som å “måtte gå på jobb! “ Jeg gjør ikke dette for å bli rik på penger, for med mange dyr er det veldig høye utgifter. Men gleden er stor for både meg, familien min og alle jeg møter gjennom min virksomhet. Det som interesserer meg mest, har blitt en livstil og da går jobb og fritid sammen slik at det er veldig meningsfylt.  Jeg liker å sette rammer selv og det kan jeg jo som gründer.


Mine beste tips til andre gründere:

  • Snakk og spør om råd hos de som tror på deg og støtter deg, eks Gründerboost, familie og gode venner
  • Få andre til å se på ideen din, men ikke la pessimistene du møter ta for stor plass. De kommer ikke til å hjelpe deg fremover, men heller skape usikkerhet og negativitet i engasjementet ditt. Ha tro på egne evner!
  • Tør å drømme stort – vær likevel realistisk
  • Ikke vær redd for å ikke kunne alt før du starter – legg vekk perfeksjonisten i deg
  • Verdsett deg selv og tiden din, selv om du trives med dette kan du ikke alltid jobbe gratis. Men du bør regne med at timelønnen din sannsynligvis vil være lav under oppstartstiden. Det tar tid å bygge seg opp et godt omdømme og et troverdig produkt og ikke minst for at folk der ute skal finne og velge akkurat deg/ditt produkt
  • Utveksle informasjon med andre og dele erfaringer – uansett om dere ikke er i samme bransje
  • Bruk systemer som finnes og finn informasjon på nettet innen oppstart av bedrift, markedsføring, regnskap med mer


Du kan lese mer om Mari og Utelykke Hesteopplevelser her:

www.utelykke.no

https://www.facebook.com/profile.php?id=100068942200707


Fotokred:
Bildene med hest: Fotograf Alessandra Langum.
Bilder med høner og geit: Mari Marki Norheim

Gründerboost er en gratis tjeneste til deg som har et ønske om, eller er i startfasen med, å etablere egen bedrift. Hos oss får du en til en veiledning, kunnskapstilførsel og møte mange andre med ønske om egen virksomhet.

Tilbudet er til deg som bor eller ønsker å starte virksomhet i kommunene Drammen, Lier og Øvre Eiker. Det er også disse kommune og Viken fylkeskommune som finansierer tjenesten.

Tekst: Trine Jansen
13.02.23

www.trinejansen.no

Kopirett © 2024 | Gründerboost