Spiren som vokser

Da anleggsgartner Clemens Zeh (27) flyttet til Norge i 2014, ble han overrasket over at bransjen i Norge ikke holdt tempo med det han var vant med fra sitt hjemland.

– Jeg opplever at bransjen ligger 20 år etter Tyskland. Her kan jeg tilby noe konkurrentene mine ikke kan.

Potensialet Clemens oppdaget, var for stort til at han kunne fortsette i jobben sin. Han var ansatt hos en større anleggsgartner i regionen, men ofret tryggheten i en fast jobb for å satse på egenhånd.

– Jeg startet på bar bakke. Ingen banklån. Ingen investorer. Ikke engang noen oppsparte midler!

Kundene i starten var venner og kjente, men ballen begynte å rulle – prosjekt etter prosjekt. I 2017 etablerte han Buskerud Landskap, og i dag har Clemens flere ansatte, og over 70 aktive kundeforhold.

– I Norge er det nesten ingen som kan ta seg av et landskapsprosjekt fra A til Å, men vi gjør alt fra å planlegge sammen med kunden, til hagen din er 100 prosent ferdig.

Der norske anleggsgartnere hjelper deg med å plante, grave og legge belegningsstein, bidrar Buskerud Landskap med belysning, basseng, gjerde, terrasse og andre ting kundene ønsker seg. For Clemens handler det om å skape verdier for kundene.

– Folk investerer i hagene sine. Hvorfor skal man bruke masse penger på sydenturer, når man kan lage et feriested i sin egen hage? Da kan man heller få litt ferie hver dag.

Men valget å starte sin egen arbeidsplass var ikke bare lett. Det er mye man skal sette seg inn i. For Clemens ble han nødt til å lære seg et helt nytt fag; bedriftsledelse.

– For meg var det helt avgjørende å koble meg på Etablererveiledningen. Det viktigste var å få tryggheten som skulle til for å starte for seg selv.

Blant annet deltok han på kurset “Grunnleggende om skatt og mva AS” der man går inn på temaer som regnskap, forskuddsskatt, arbeidsgiveravgift, merverdiavgift ol. Dette er temaer som er helt avgjørende å ha kontroll på, om man skal lede en bedrift.

– Nå føler jeg meg trygg på disse tingene, men jeg har holdt kontakten med Etablererveiledningen. De har vært viktige støttespillere for meg.

Tekst: Bengt-Robert Leine

Kopirett © 2021 | Gründerboost