Thea skjøtter tekstilarven

Thea Glimsdal Temte – HotNok på Solberg Spinneri

Idet jeg beveger meg inn i det gamle fabrikkområdet til Solberg Spinderi i Solbergelva for å møte Thea Glimsdal Temte, kan jeg merke et historisk sus.

Her finnes både gamle spinneribygninger og arbeiderboliger. Solberg Spinderi, som ble grunnlagt i 1818 i Drammen av Hans Nielsen Hauge ble flyttet til Solbergelva i 1821, og var i en periode Norges største bomullsspinneri.

I dag er noen av de verneverdige fabrikkbygningene omgjort til moderne leiligheter i en historisk innpakning. Det spinnes og veves ikke lenger her, men Solberg Spinderi AS er fortsatt på området og driver med garn og tekstil.

Midt i hjertet av «Spinderitunet», i et hyggelig lokale finner jeg Thea, innehaver av bedriften Hot Nok.

Thea Glimsdal Temte er utdannet herreskredder. «Noen kaller meg kunstner», sier hun. Det er hyggelig ment, men jeg er og blir en håndverker. Hun har også tatt folkloristikk og italiensk ved universitetet.

Folklorist: faget som ser virkeligheten som et produkt av fortellinger. De leter etter det opprinnelige og ekte.

Thea driver egen virksomhet, med bl.annet design av ullklær.

Ved siden av har hun noen oppdrag med rekonstruksjon av drakter fra Folkemuseet og hun jobber også som skredder ved Det Kongelige Slott. Thea har spisskompetanse på folkedrakt og var prosjektleder da HKH Prinsesse Ingrid Alexandra fikk laget sin bunad til konfirmasjonen. Bunaden er helt unikt laget spesielt til Prinsessen, men innenfor rammen av kvinnedraktene i Aust-Telemark slik de ble utformet mellom 1800 og 1850. Alle deler av drakten bygger på dokumentert bruk fra denne perioden.

Og det er dette Thea brenner for. Se historien bak klærne. Hun snakker varmt om passform i førindustrielle klær, om tidsperspektivet når det gjelder klærs alder og om det å fortape seg helt over et klesplagg i en skuff i et museumsmagasin.

Thea er en kvinne med et varmt hjerte, et kreativt hode og mange ideer.

Hun avholder ulike kurs og workshop innen søm og design. I 2015 arrangerte hun bl.annet et busserullkurs for 12-14 åringer hvor de fikk anledning til å sy sin egen busserull. Hun merker at det i dag er et større fokus og interesse for historisk søm. «Folk trenger møteplasser», sier Thea. De trenger et sted hvor de kan møtes, lære noe nytt, utvikle nye vennskap/relasjoner og være sosiale. Jeg opplever at folk er roligere, har mer fokus på det mellommenneskelige og er mer «til stede» på en annen måte enn før pandemien. «Dette gjelder også meg selv,» sier Thea. Hun er vokst opp med en far som var pedagog og en mor som drev mye med tekstil. Når jeg holder kurs er det viktig å være en god menneskekjenner og utvise lederskap.

Thea har tatt initiativet til Norges første TekstilFestival som arrangeres 22.-24. september 2022 på Solberg Spinneri.

Dette skjer i forbindelse med Solberg Spinderi’s 200 års historie i Solbergelva. Festivalen favner vidt og bredt og høyt og lavt og går over 3 hele dager. De to første dager er fagdager, lørdag 24. sept er det Åpen Dag med et allsidig program med bla Catwalk, utstillinger, film, foredrag, og ikke minst ulike aktiviteter. Under fagdagene kommer det storfint besøk fra London, Past Pleasures. Past Pleasures er de fremste innen formidling av historisk påkledning i England. I tillegg har de Englands største private samling av historiske klær. Du kan lese mer om arrangementet og påmelding under https://www.facebook.com/events/2160366970800805

Thea stråler når hun fremsnakker arrangementet: her skal det være høy standard og lav dørterskel.

Et annet prosjekt Thea har vært involvert i er Den kulturelle skolesekken i regi av Drammen kommune.

Gjennom en periode på 3-4 uker har opptil 800 skoleelever fra 8.trinn besøkt Solberg Spinneri. Her blir de i løpet av 2 timer presentert spinneriets historie gjennom rollespill, film, og foredrag. Men det er ikke bare tekstilhistorien de får høre om. Ungdommene får via rollespill se og oppleve hvordan det var å være arbeider i 1968. Hvordan det var forskjell på arbeidere og direktører, kvinner og menns rolle i arbeidslivet. Dagens unge er opptatt av miljøvern og får også et innblikk i hvordan klær blir produsert i dag. Forhåpentligvis sitter ungdommen igjen med noen tanker om hvordan de ønsker et bærekraftig samfunn for fremtiden.

Gründerboost:

Jeg hadde lest om Gründerboost i lokalavisa. Da jeg skulle lage en ny forening trengte jeg hjelp. Jeg fikk tips om å ringe Lisbeth Torkildsen og der jeg fikk god hjelp. Lisbeth er en døråpner da hun har et stort nettverk med mye kompetanse som jeg får tilgang til. For meg er det gull verdt at jeg vet hun er der, at jeg alltid kan ringe og føle at jeg hører til et sted.

Hvorfor gründer:

Jeg er oppvokst i en familie med 4 barn og det var aldri noe krav til hvilken utdannelse vi skulle ta. Vi ble aldri fortalt hva vi skulle bli. Det var et kreativt hjem. Jeg liker å være igangsetter, være selvstendig og drive med utviklingsarbeid. Rutinearbeid passer nok bedre for andre enn meg.

Mine beste tips til andre gründere:

1) Finn ut hvem du er som person. Er du en som liker å skape, en igangsetter eller er du en som trives best med drift? Du må ikke gi opp når du møter motgang.
2) Innse dine egne begrensinger. Hvor trenger du støtte/hjelp? Som gründer må du ha alle «hattene» på og da er det viktig å prioritere hva du skal fokusere på.
3) Søk hjelp i tide, det er folk der ute som elsker det du synes er kjedelig.
4) Ha en klar visjon – retning. Hvor vil du med bedriften din? Juster retningen når det kjennes riktig.
5) Vær kritisk til alle som mener noe om veien videre? Kjenn på hva du vil selv, vil du være stor eller lykkelig som liten. Mange opplever «voksesmerter» når bedriften utvides.

Du kan lese mer om Thea her:
https://www.facebook.com/HOT-NOK-127035800688741
https://www.facebook.com/TheaGlimsdalTemte

Fotokred:
Bildet øverst i artikkelsen: Sofie Ødegård
Bildene nederst i artikkelen: Berit Solhaug

Gründerboost er en gratis tjeneste til deg som har et ønske om, eller er i startfasen med, å etablere egen bedrift. Hos oss får du en til en veiledning, kunnskapstilførsel og møte mange andre med ønske om egen virksomhet. Tilbudet er til deg som bor eller ønsker å starte virksomhet i kommunene Drammen, Lier og Øvre Eiker. Det er også disse kommune som finansierer tjenesten.

2022

Tekst: Trine Jansen
www.trinejansen.no

Kopirett © 2024 | Gründerboost