Til glede for store og små – sett sammen ord og tegn med Kartamå

Intervju med Olivia Lorot og Dahliani Drejza  – A Joyful Child AS

Ofte får gründere sine ideer når de står overfor utfordringer i eget liv som de må finne løsninger på. Slik er det også med historien bak firmaet, A Joyful Child AS. For noen år siden brukte Dahliani, som pedagog i en barnehage, timer på å lage pedagogisk materiale av høy kvalitet etter jobb. Parallelt, for 4 år siden ble Olivia mor til sønnen Oliver, som ble født med Downs syndrom, noe som gjorde at hun oppdaget en ny verden av muligheter for kommunikasjon.

De ble tidlig rådet av logoped at de skulle begynne å bruke tegn til tale og startet allerede med dette da Oliver var kun to måneder gammel. Olivia syntes dette var gøy! Dahliani og Olivia la gjennom sitt arbeid merke til at det knapt var noe materiale med tegn til tale, og ting var hovedsakelig digitale. Så de bestemte seg for å lage vokabularkort med tegn fordi det ville være gunstig for alle barn og for inkludering av barn med spesielle behov. Med Dahliani’s kompetanse som pedagog og Olivia som grafisk designer og fotograf bestemte duoen seg for å starte eget firma. Firmaet A Joyful Child AS designer i dag egne produkter som kortspill og plakater med bilder og tegn.

Tegn til tale er ikke tegnspråk, men en metode for å støtte og utvikle språk. Målet er at barna skal lære seg talespråk. Dahliani finner de forskjellige temaene og ordene for spillene. Olivia skisser tegnene som skal på kortene og designer det ferdige produktet. De jobber med kunstnere for å tegne vakre realistiske bilder.

Pr i dag selges materiellet via nettbutikken og kundene er hovedsakelig barnehager, logopeder og foreldre. På sikt ser firmaet for seg at metoden skal brukes innenfor seniorsektoren, bl.a til personer med utviklet demens. Planen er å søke midler fra Innovasjon Norge for utvikling.  Produktene til firmaet heter «Kartamå» som kommer fra det franske språket og betyr «Kort med ord».

Olivia Lorot forteller at hun pr i dag er elev ved Oslo Døveforening for å lære seg tegnspråk.

Gründerboost
De har hatt mange samtaler med Lisbeth Torkildsen hos Gründerboost og er takknemlig for all hjelp de har fått der. Dahliani var tidligere med på Start Up i Asker og deltok på ulike kurs. Da de nå bor i Hokksund, er det naturlig å delta på kurs her i Drammensregionen. De har bl.annet deltatt på fotokurs med Anngunn Flatebø Dårflot og kurs i annonsering på Facebook. Da de begge er franske får de også mye god språktrening ved å delta på kurs hos Gründerboost. Under «Innsikt 2023 – Byutviklingskonferansen og Næringslivsmessen i Drammen», deltok de på stand sammen med Drammen Works, Gründerboost og 3 andre.  De ser viktigheten av å være en del av nettverket til Gründerboost. «Å møte andre gründere og dele erfaringer er viktig for oss», forteller Olivia.

Hvorfor gründer?
Det å kunne lage et produkt som vi tror på og som vi ser er til hjelp for andre er en stor glede for oss. Vi ser at dette hjelper barn til å lære, samt viktigheten av at eldre som «mister» språket kan opprettholde dette ved tegn til tale. Vi bruker konsekvent papp når vi produserer de detaljerte bildene.  Vi tror på innlæring via fysiske bilder som skal holdes i hånden fremfor den digitale verden og vi er genuint opptatt av læring.

Våre beste tips til andre gründere:

  • Stol på produktet ditt
  • Få flest mulig til å stole på ditt produkt
  • Aksepter endringer
  • Skaff deg nettverk
  • Finn din motivasjon
  • Aksepter liten lønn i starten

Du kan lese mer om A Joyful Child AS her:

www.kartama.no

https://www.instagram.com/ajoyfulchild.no/

https://www.facebook.com/Ajoyfulchild.no/


Grü
nderboost er en gratis tjeneste til deg som har et ønske om, eller er i startfasen med, å etablere egen bedrift. Hos oss får du en til en veiledning, kunnskapstilførsel og møte mange andre med ønske om egen virksomhet.

Tilbudet er til deg som bor eller ønsker å starte virksomhet i kommunene Drammen, Lier og Øvre Eiker.  Det er også disse kommune sammen med Viken fylkeskommune som finansierer tjenesten.

27.10.23
Tekst: Trine Jansen
www.trinejansen.no

Kopirett © 2024 | Gründerboost