Vi satt med noe i hendene som var så bra at det måtte deles

Intervju med Anne-Line Bjerknes og Gry Strand Festervoll – Valt vani AS

Vi satt med noe i hendene som var så bra at det måtte deles

Valt vani AS drives av Anne–Line og Gry som er barndomsvenninner. Allerede på videregående skole fant de hverandre og har siden holdt sammen. Begge hadde vært utvekslingsstudenter og startet i samme klasse da de var tilbake i Drammen.  De studerte realfag (biologi og farmasi) og bodde i en periode sammen i kollektiv i Oslo.

Ideen med å starte firma sammen begynte med at Anne-Line startet som birøkter i 2010. Da hadde hun selv en Ph.D grad innenfor økosystemtjenester og forsket på blomster og bier bokstavelig talt. Etter noen år satt hun igjen med mye bivoks, som hun lurte på hva hun kunne bruke til. Da en venninne fikk alvorlig svangerskapskløe, og erfarte at selv med reseptbelagt behandling var hun plaget av kløe, ønsket Anne-Line å prøve ut noe av det hun hadde lest om bivoks: Anne-Line startet sin første produksjon av hudpleieprodukt basert på bivoks.  Gry og Anne-Line ble enige om at denne kremen (som selges som hudbalsam i deres nettbutikk) var så god at den burde komme flere til gode. Etter hvert ble det også andre produkter, og flere er på vei

Anne-Lines kompetanse som botaniker,
økolog og birøkter, og Gry sin faglige kompetanse
som farmasøyt var en god kombinasjon for å lage
kvalitetsprodukter med naturlige råvarer i tråd med regelverk for produksjon og kvalitetssikring.  De er også opptatt av å produsere bærekraftige produkter til en god pris.  Dermed så firmaet Valt vani AS dagens lys. Navnet Valt vani er for øvrig hentet fra norrønt språk og betyr: alltid/fast/god vane.

Da de begge i dag er i full jobb innen sine respektive yrker gjøres alt arbeidet med Valt vani på fritiden. I tillegg kan nevnes at begge har barn og familie. «Vi har familien i ryggen, de er stolte av det vi får til», forteller Gry. Det trenger de virkelig, da disse to damene står for alt i bedriften selv. Fra utvikling av nye produkter, produksjon, salg og levering. I dag selges produktene kun via nettbutikk. Gjennom erfaring og kundeundersøkelse har de funnet ut hvilke produkter som selger, og hva de skal satse på fremover.  De ønsker å tilby kunder produkter av god kvalitet, og de er opptatt av å ha tillit i markedet. Samtidig fokuserer de på at bedriften skal være bærekraftig og at det er lokal produksjon. Bivoksen kjøper de også fra en lokal birøkter på Hurumlandet i Asker kommune.

Gründerboost:

«Da vi er helt nye som gründere var det mye vi skulle sette oss inn i.  Vi er begge akademikere og derfor var det veldig lærerikt for oss å være sammen med andre gründere som driver med helt andre type bedrifter», forteller de.

Gründerboost er et fantastisk tilbud som gir oss trygghet underveis på denne reisen. Det er mange «hatter» som skal bæres og det er utrolig mye som vi har måtte lære oss, alt fra økonomi, markedsføring, salg, nettsider, toll/import regler, etc. Her har vi fått mye hjelp fra Gründerboost. Vi har deltatt i oppstartskurs, kurs i skatt og mva og i bruk av Instagram. Det neste vi ønsker å være med på er verksted i økonomi.

«Vi er jo ikke dumme, men det er så utrolig mye vi skal sette oss inn i» forteller Anne-Line. «Det er ikke så lett å starte opp en bedrift, men andre får det jo til, da må jo vi også klare det. Når det butter imot – da er det godt å ha Gründerboost å støtte seg til.»


Hvorfor gründer:

Anne-Line: «Jeg har alltid hatt mange baller i lufta, og drives av nysgjerrighet.  Jeg har samtidig stor tro på det vi produserer og ønsker at flere får gleden av å benytte produktene våre. Vi har kun ett liv og jeg vil ikke bli gammel og sitte og lure på hvordan det ville gått om jeg tok denne veien fordi jeg ikke gjorde det.  Jeg vil se hvor også denne veien fører meg, sammen med veien jeg går i jobben min – for jeg liker også den. Så får vi se hvordan det går. Jeg tar et skritt om gangen. Jeg har vokst opp på gård og er vant med at det er mye som skjer. Jeg liker det.»

Gry: «Som Anne-Line er jeg nysgjerrig av natur, og ønsker å benytte meg at alle de muligheter jeg har. Jeg har en jobb i dag som jeg er veldig glad i og bruker mye tid på, samtidig er det deilig å ha et eget prosjekt ved siden av som er bare mitt. Gjøre noe for meg selv. Jeg har alltid vært ansatt, nå er det fint å kunne styre litt selv, høste selv og ikke slutte å lære noe nytt. Vi ønsker begge nå å «surfe på bølgen» fremover å se hva som skjer i fremtiden.»

Begge to er enige om at selv om det går mye tid til firmaet på fritiden, er dette gøy å holde på med og det gir energi. I og med at de også driver firmaet sammen som venner får de mye god kvalitetstid sammen når de produserer. De har hatt noen avklaringssamtaler i forkant av at de startet business sammen, og er bevisste på at vennskapet er viktigere enn å tjene mye penger.


Våre beste tips til andre gründere:

  • Ha det gøy
  • Vær forberedt på at ting tar tid
  • Lurt å samarbeide med noen
  • Benytt deg av tilbudene som gis av Gründerboost, delta på kurs og verksteder
  • Det er en risiko å starte firma sammen med en venn, ta den viktige praten i forkant. Avklar hvordan dere skal forholde dere til firmaet, økonomi, vennskap, arbeidsoppgaver etc.
  • Snakk med folk, søk råd
  • Ha passion og tro på produktet ditt
  • At du har noe ekstra å tilby kunden, noe unikt for ditt produkt
  • Finn et navn som ikke eksisterer


Du kan lese mer om Valt vani AS her:
Valt vani AS,
Facebook,
Valt vani (@valt_vani) Instagram-bilder og -videoer

Gründerboost er en gratis tjeneste til deg som har et ønske om, eller er i startfasen med, å etablere egen bedrift. Hos oss får du en til en veiledning, kunnskapstilførsel og møter mange andre med ønske om egen virksomhet.

Tilbudet er til deg som bor eller ønsker å starte virksomhet i kommunene Drammen, Lier, og Øvre Eiker.  Det er også disse kommune og Buskerud Fylkeskommune som finansierer tjenesten.

18.01.24
Tekst: Trine Jansen
www.trinejansen.no

Kopirett © 2024 | Gründerboost