Vidar startet eget lysstøperi – selger tusenvis av miljøvennlige lys

– Dette begynte med at jeg ganske tilfeldig importerte soyalys fra Skottland, og prøvde å støpe litt selv.

I jakten på noen glass å støpe lysene i, fikk Vidar Brastad fra Lier en bestilling på tusen lys! Dette ga han troen på at dette var verdt å satse på og de siste to årene har han fått flere oppdrag i innland og utland. Han etablerte selskapet Lierdalen Lysstøperi, som blir et aksjeselskap i disse dager. Nå jobber han aktivt med å få avtaler med butikkjeder for å få opp volumet.

Viktig for innemiljøet

– Det som forurenser huset ditt er primært klestørking, matlaging og brenning av stearinlys, men soyavokslys soter mye mindre enn parafinvoks som brukes i stearinlys i dag, forteller Vidar.

Han jobber med å teste lysene i et laboratorium i løpet av våren, for å dokumentere akkurat hvor mye mindre sot som forløses ved å brenne soyalys, og gevinsten skal være betydelig.

I tillegg til at sot misfarger tak og innemiljø, kan giftstoffene i stearinlys gi helseplager.

– Vi får tilbakemelding på at enkelte får migrene av stearinlys fra f.eks. IKEA. Soyavokslys fremkaller ingen giftgasser. Og jeg lager også nøytrale lys uten duftoljer for de som er sensitive, som allergikere og astmatikere, fortsetter han.

Vidar har tro på at både privatpersoner og bedrifter skal se helse- og miljøgevinsten, men også sette pris på at lysene produseres i vårt eget nærområde.

Nettverk betyr mye

Brastad kom i kontakt med Etablererveiledningen i Drammensregionen for et drøyt år siden, og har fått godt utbytte av det han opplever som relevante tilbud.

– Kursene og verkstedene er gull verdt! Du får mye tips og lærer viktige ting, men du får også kontakt med gründer-kolleger. Det er verdifullt å ha noen å sparre med, som gir deg konstruktive tilbakemeldinger og samtidig ønsker at du skal lykkes. Jeg var også med på gründerverkstedet Pitch! og det var veldig bra. Der fikk du virkelig testet deg. Det var først litt skummelt, men det viste seg å være utrolig nyttig, forteller gründeren entusiastisk.

En etableringsfase kan være krevende, spesielt når man satser på egenhånd. Det er tydelig at fellesskap med andre gründere har vært viktig for Vidar.

– Noen av de jeg traff på gründerverkstedet har jeg kontakt med enda. Vi er seks-syv gründere som treffes jevnlig på eget initiativ. Jeg tror veldig mange sitter og jobber alene, men det er ikke så lett når du kommer i tvils-situasjoner. Når man sliter litt så er det ikke mer enn en liten idé eller innspill som skal til for å få hjulene til å rulle videre, avslutter han.

For mer informasjon om Lierdalen Lysstøperi, klikk her!

Tekst: Bengt-Robert Leine

Kopirett © 2023 | Gründerboost