Hvordan finansierer du?

Hjem » Gründertips » Vurdere » Hvordan finansierer du?

Du trenger kanskje litt ekstra kapital for å finansiere oppstarten av din nye virksomhet, og vi viser en liste over hva som kan være muligheter samt at du finner litt mer informasjon om hver under og i egne artikler.

Mange etablerere erfarer at ting gjerne tar litt mer tid enn beregnet, så ta med en liten buffer i beregningen din.

Hvilke ulike finansieringsformer har vi?

Husk at for de fleste vil ikke mange av disse være aktuelle, så ikke bruk tid her om du ikke ser at du kan kvalifisere.

Mange støtteordninger og eksterne finansiører har gjerne krav til at du har en innovativ og nyskapende idè med stort vekstpotensial. Har du ikke det er det ikke sikkert tiden og energien din best brukes på prosesser rundt å søke midler.

Egenfinansiering

Har du litt penger på bok eller på annen måte mulighet for å finansiere oppstarten gjennom egne midler, er dette ofte en bra løsning. Du slipper mye byråkrati for å få tak i pengene, du slipper å forholde deg til eksterne finansieringspartnere og du trenger ikke å gi fra deg kontroll og styring med selskapet. Det er imidlertid viktig å ha et snev av realisme også. Ikke sats mer enn du har råd til å tape. Å sette hus og privatøkonomien på spill er sjelden en god løsning.

Banklån

Banklån er en naturlig løsning for mange, men vær forberedt på at du må stille personlig sikkerhet for hele beløpet du låner. Få, om noen banker, låner i dag ut penger til bedriftsetablering, uten å ha tilstrekkelig sikkerhet for beløpet. Et unntak kan være lokale småbanker, som gjerne kjenner de lokale forholdene svært godt og kanskje kjenner deg som gründer også. En god plan, god tro på prosjektet og budsjetter og kalkyler vil gjerne være nødvendig.

Lån fra noen du kjenner (venner, familie etc)

Denne metoden kan relativt enkelt gi deg tilgang til den kapitalen du trenger, men du bør være påpasselig med å ha klare avtaler med dem du låner penger av. Det er få ting som kan ødelegge et godt vennskap som krangling over penger. Før du låner penger fra folk som står deg nært bør du derfor utarbeide en skriftlig avtale og forsikre deg om at utlåneren forstår hva han eller hun blir med på.

Kommunal støtte – etablererstipend (kun hos enkelte kommuner)

Mange kommuner har et etableringsfond som støtter nye bedriftsetableringer i kommunen. Beløpet som gis til hver nyetablering er ofte ikke særlig stort, men fordelen er at det ofte er mye mindre papirarbeide og byråkrati forbundet med slik støtte, i forhold til andre typer offentlig finansiering.

Offentlige støtteordninger

Det finnes ganske mange forskjellige støtteordninger tilgjengelig for deg som gründer. Felles for de fleste av de er at du må igjennom en søknadsprosess, og dermed ha inngående forståelse rundt din bedrift og forretningsidé. Om du derfor ikke allerede har gjort det, anbefaler vi at du går igjennom områdene under før du begynner med en søknad. Dette vil gi deg et godt utgangspunkt før du begynner med søknadsskrivingen:

  • Min idé og mitt ståsted
  • Mine forutsetninger
  • Hvem er kunden min
  • Økonomiske betraktninger

Det er viktig å presisere at det langt fra er alle som kvalifiserer til støtte og at det er viktig å vurdere om du skal bruke tid på dette sett opp mot idé og marked du vil inn i, samt din egen situasjon.

Er du derimot i målgruppen kan dette gi veldig verdifulle bidrag mot å realisere ideen og drømmen din, samt i å etterhvert videreutvikle. Se videre  informasjon om støtteordninger i  relaterte artikler.

Innovasjon Norge.

Har du en forretningsidé som representerer noe vesentlig nytt i ditt marked? Det kan være på regionalt, nasjonalt eller internasjonalt nivå. Innovasjon Norge kan gi etablerertilskudd til deg som gjør noe andre ikke har gjort før deg.

Du kan lese mer om mulighetene til finansiering av oppstart hos Innovasjon Norge her.

Private investorer

Er du på jakt etter et mindre pengebeløp og har et prosjekt som i utgangspunktet ikke er interessant for større industrielle investorer og venture-selskaper, finnes det mange private investorer som kanskje kan være interesserte. Dette er ofte enkeltpersoner med litt penger på bok, som ønsker å hjelpe lovende gründere igang. De ønsker naturligvis å tjene penger på sine investeringer, men mange har også en stor grad av idealisme i det de driver med, spesielt hvis etableringen er innenfor deres eget fagfelt eller deres eget lokalmiljø.

Venture kapital (krever ofte mye og gjelder større beløp)

Har du behov for mye penger, gjerne 2-3 millioner eller mer er et venture-selskap en mulig løsning. Nåløyet er imidlertid trangt og venture-selskaper investerer bare unntaksvis i helt nystartede selskaper. Din idé bør være over gjennomsnittet god og du må vise god gjennomføringsevne hvis du skal ha en sjanse hos venture-selskapene. Det er også verdt å merke seg at disse selskapene er profesjonelle investorer som gjør investeringene sine for å tjene mest mulig penger. Kapital fra venture-selskaper har derfor en tendens til å være kostbar, sammenlignet med penger hentet via andre finansieringsformer.

Forpliktende samarbeid med kunde

Hvis du har en viktig kunde som virkelig trenger produktet ditt, kan du kanskje få denne med på å betale deler av kjøps summen på forskudd, slik at du får de nødvendige midlene til å starte opp bedriften din og utvikle forretningsideen. Fordelen for kunden er at denne får et ord med i spillet og nok innflytelse til å kunne påvirke produktutviklingen, slik at det ferdige produktet oppfyller kundens krav best mulig.

Gå i partnerskap med etablert selskap

Kanskje resultatet av din forretningsidé er noe et etablert selskap kan ha stor nytte av? Da kan det være en løsning å få dette selskapet med på å låne deg hele eller deler av ditt kapitalbehov, mot lovnad om at dette blir betalt tilbake når du begynner å tjene penger. Ofte vil det etablerte selskapet ha noe igjen for strevet, gjerne i form av en lisensavtale eller muligheten for å videreselge ditt produkt.

Bytte varer og tjenester

Bytte av tjenester i stedet for kontant betaling kan være en mulig finansieringsløsning for mange. Dette løser sjeldent hele kapitalbehovet ditt, men kan være et viktig middel for å strekke dine sparsomme økonomiske midler lengst mulig. Et typisk eksempel er hvis du driver med utvikling av websider. Kanskje gårdeieren der du leier kontor trenger nye nettsider, noe du kan klare, mot gratis kontorleie en periode.

Husk at det må føres som barteravtale og oppgis i regnskap.

Crowdfunding

Dette er gatesanger-varianten av finansiering. Crowdfunding, eller folkefinansiering, er en ganske ny måte å samle inn penger på på nett. Du presenterer produktet eller tjenesten på en Crowdfunding-nettside, der alle som liker ideen din kan gi et beløp etter hjerte og lommebok. Det er vanlig å tilby de som gir penger en form for belønning eller fortrinn foran andre kunder.

Gode kilder

Oversikt støtteordninger
Altinn (Offentlig kilde)

Etablerertilskudd
Innovasjon Norge (Offentlig kilde)

Om Crowdfunding
EnerWE (Privat kilde)

Relaterte sider

Naviger mellom fasene

Kopirett © 2024 | Gründerboost