Nyttig å vite om mva

Hjem » Gründertips » Etablere » Nyttig å vite om mva

Som næringsdrivende må du forholde deg til merverdiavgift (forkortes til mva, omtales også som moms). Alle som selger mva pliktige varer og tjenester må kreve inn mva på vegne av staten.

Merverdiavgift er en avgift på omsetning (enhver salgstransaksjon), og skal legges til i alle ledd i verdikjeden:

  • Produsenten legger til mva på sin pris til grossist. Grossisten får fradrag for dette i sitt mva regnskap
  • Grossisten legger til sin avanse på prisen, legger til mva og selger varen til butikk. Butikken får fradrag for mva’en i sitt mva-regnskap
  • Butikken legger til sin avanse på prisen, legger til mva og selger varen til kunden. Privatkunder får ikke fradrag for mva, næringsdrivende får som hovedregel fullt fradrag, men det finnes unntak som du kan sjekke hos Skatteetaten.

Hvem er mva-pliktig?

I utgangspunktet er alle bedrifter mva pliktige, inkludert selvstendig næringsdrivende. Enkelte bransjer er fritatt for mva, og noen bransjer har andre satser. Se Skatteetatens liste her.

Beløpsgrense
Du blir mva-pliktig i det øyeblikket omsetningen din passerer 50.000,- i løpet av en tolvmånedersperiode. Du skal altså ikke legge til mva på prisen før du overstiger grensen på 50.000,-. Den fakturaen som gjør at omsetningen passerer 50.000,- skal være med mva (men ikke før du er registrert i mva-registeret). Det samme skal alle påfølgende fakturaer.

Dersom du ikke er registrert når omsetningsgrensen passeres, skal opprinnelig faktura sendes uten mva. Du kan da enten etterfakturere kun mva beløpet eller du kan utstede kreditnota og ny faktura når registrering ok.

Forhåndsregistrering
Når du registrerer virksomheten i Brønnøysundregistrene (samordnet registermelding) kan du samtidig registrere enheten i Merverdiavgiftsregisteret forutsatt at:

  • Du vet at beløpsgrensen vil passeres innen 3 uker etter at driften starter
  • Du kan dokumentere anskaffelser for minimum kr. 250.000,- inkl. mva.

Mva-registrering

Når du passerer 50.000,- i omsetning kan du gå tilbake til Altinn/Brønnøysundregistrene og søke om registrering i Merverdiavgiftsregisteret.

For gjeldende regelverk – sjekk alltid med Skatteetaten.

Husk at når du allerede er registrert i enhetsregisteret, krysser du av for at dette er en endring.

Mva-satser

  • Standardsats: 25 %
  • Mat- og drikkevarer: 15 %
  • Persontransport, kinobilletter og utleie av rom: 12 %

Mat- og drikkevarer
Ved servering har disse varene standardsatsen på 25 %. Ved salg over disk er satsen imidlertid 15 %. Derfor må serveringssteder operere med forskjellige priser på «spise her» kontra «ta med».

Mva-oppgjør – mva-oppgave

Mva innbetales i 6 terminer. Du kan evt. søke om å få betale én gang pr år dersom du har omsetning på under 1 million kr pr år.

1. termin (januar-februar) – 10.april
2. termin (mars-april) – 10. juni
3. termin (mai-juni) – 31. august
4. termin (juli-august) – 10. oktober
5. termin (september-oktober) – 10. desember
6. termin (november-desember) – 10. februar
Årstermin: – 10. mars

Primærnæring: – 10. april

OBS: Sørg for å sette av mva på en egen konto, og betal i tide. Staten er en tøff kreditor, og du havner raskt i trøbbel om du ikke betaler mva’en i tide.

Du har mer oversikt og kontroll i regnskapet ditt om du fører og betaler mva per termin.

Utgående mva

Utgående avgift er mva du krever inn fra din kunde på vegne av staten. Om din kunde er næringsdrivende må denne motta et salgsdokument (faktura) med spesifisert mvabeløp. Salgsdokumentet må også være påført ditt firmanavn, samt organisasjonsnummer etterfulgt av betegnelsen «MVA».

Inngående mva

I ditt mva-oppgjør kan du føre fradrag for all mva du har betalt på innkjøpte varer og tjenester. Fradragsretten gjelder alt du har kjøpt inn:

  • Varer for videresalg
  • Produkter/tjenester til daglig drift
  • Materiell/tjenester for videreutvikling og kompetanseheving

Gode kilder

Hva er mva
Altinn (Offentlig kilde)

Lov om mva
Lovdata (Offentlig kilde)

Om merverdiavgift
Skatteetaten (Offentlig kilde)

Relaterte sider

Naviger mellom fasene

Kopirett © 2024 | Gründerboost