Hvilke forsikringer trenger jeg?

Hjem » Gründertips » Etablere » Hvilke forsikringer trenger jeg?

Noen må du ha, og noen BØR du ha. Vi hjelper deg å navigere.

Hvilke forsikringer er jeg pålagt å ha?

Medarbeidere
Som arbeidsgiver er du pålagt å ha yrkesskadeforsikring for dine ansatte, også deltidsansatte. Dette gjelder også deg selv om du er ansatt i eget AS.

Skade eller sykdom forårsaket av arbeidsulykke
Erstatning for varig mèn/skade, for eksempel tap av en hånd eller hørsel
Tap av arbeidsevne og inntekt

Kjøretøy
Biler og andre kjøretøy må ha minimum ansvarsforsikring.

Hvilke andre forsikringer bør jeg velge?

ENK: Egen sykeforsikring
Et viktig skille mellom enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS): Som ansatt i eget AS har du rett til sykepenger på lik linje med andre ansatte. Når du driver et ENK har du mye svakere rettigheter i forhold til sykepenger, og du må søke om (og betale ekstra for) en egen sykeforsikring fra Nav.

Bedriftens ansvar
Det kan oppstå situasjoner som er utenfor din kontroll, og som medfører erstatningskrav mot bedriften. Da er det godt å ha en forsikring som dekker dette.

Eksempel: Du importerer møbler, og plutselig får du erstatningskrav pga. at møblenes fargestoff eller impregnering har forårsaket allergiske reaksjoner, misfargede klær etc.

Tyveri eller skade
Om bedriften din blir utsatt for tyveri, brann, vannskade o.l. er det flere forsikringer som kan være bra å ha:

  • Eiendeler og inventar
  • Ansvar og rettshjelp
  • Driftsstans og tap

Transport
Om du driver med varehandel kan en egen transportforsikring være hensiktsmessig. Importerer du varer fra utlandet må du være oppmerksom på at oppgitte fraktpriser kan være uten forsikring. Du kan kjøpe ekstra forsikring gjennom transportør, men dette kan være nokså dyrt.

Bransjespesifikke forsikringer
Det kan være egne forsikringer som gjelder for din bransje. Er du i tvil, spør forsikringsselskapet.

Hva er det din virksomhet skal tilby – helt spesifikt

Dette kan for mange være vanskelig å svare på i en tidlig fase, men det er ytterst viktig at du blir konkret og tydelig på dette etterhvert. Oppdag og avklar behovene som vi snakket om rett over og sørg for å tilby noe som faktisk løser det ditt valgte marked og ideelle kunder trenger og ønsker.

Har du flere enn èn forretningside?

Om du har flere idéer, så kan det være lurt å gjøre en liten øvelse for å finne ut hvilken idé du skal velge. For mange kan dette valget være vanskelig. Noen føler da at de velger bort og mister muligheter. Det trenger du ikke gjøre. Velg imidlertid hvilken idé det er lurt å starte med – den idéen du raskt kan komme i gang å få kunder med. For det er viktig å kunne ha inntjening mens du jobber videre med å utvikle nye idéer, produkter eller tjenester.

Kopirett © 2022 | Gründerboost