Hvilke formalia og tillatelser må du ha i orden?

Hjem » Gründertips » Vurdere » Hvilke formalia og tillatelser må du ha i orden?

I en del bransjer kreves det offentlige tillatelser for å drive virksomheten. Sørg for at du vet hva som gjelder for deg og har dette i orden.

Det er en del formelle krav du trenger å forholde deg til og overholde for å drive en seriøs bedrift.

Det kan f.eks være:

  • Valg av selskapsnavn
  • Løyver eller rettigheter du trenger for å starte
  • Regulering rundt lokaler
  • Etc.

Det er mange eksempler på at noen har tapt både tid, penger og kanskje fått hele drømmen knust pga at ikke disse tingene har vært sjekket godt nok opp. Tenker du at din idé og din virksomhet kan bli affektert av dette, så les mer under hver artikkel og følg linkene så du sjekker opp dette.

I tillegg er det en rekke bransjer som har spesielle krav på seg som de må overholde for å kunne få drive virksomhet. Det kan sikkert i mange tilfeller synes som mye du skal forholde deg til, og det kan være lett å overse noe som er vesentlig. Vi anbefaler at du gjør jobben med å avklare hvilke krav som ligger på deg i din tenkte bransje.

Selv om du ikke er registrert enda og kanskje ikke vet din næringskode kan du kanskje tenke deg noen som driver i tilsvarende bransje som du vurderer, og legge inn deres navn. Da får du en oversikt over hva som gjelder av regler og tillatelser du må forholde deg til i den bransjen.

Eksempler på bransjer hvor tillatelser kreves

For å drive transport av varer eller personer mot betaling, trenger man løyve.

For godstransport se her:

Løyveeksamen | Statens vegvesen

For drosje og ruteløyver ser du Viken Fylkeskommune:

Drosje og ruteløyver, Viken fylkeskommue

Alle virksomheter som produserer eller selger matvarer skal registreres hos Mattilsynet. Mattilsynet har krav når det gjelder planløsning, vannkapasitet og kvalitet på vann. All mat skal kunne spores.  Hvem har du kjøpt fra og hvem har du solgt næringsmidler til? Dette er spørsmål som Mattilsynet ønsker svar på om de henvender seg til din bedrift.

Du må ta kontakt med:

  • Kommunen der du skal starte
  • Mattilsynet

Det er eier eller driftsansvarlig for virksomheten som har ansvaret for at det som produseres og serveres er helsemessig trygg mat. Dette innebærer god opplæring av de ansatte.

Uansett størrelse på virksomheten, må de ansatte ha god basiskunnskap om regelverket. Det omfatter blant annet temperaturkrav og rengjøring av lokaler og utstyr, rutiner for oppbevaring, håndtering og omsetning av mat, og personlig hygiene.

Mattilsynet fører tilsyn med at regelverket blir fulgt. Og det er daglig leder som har ansvaret for at regelverket blir fulgt.

Regelverket endres ofte, det er derfor viktig at du sjekker Mattilsynet.

Du trenger også serveringsbevilling. Kommunen din utsteder bevilling.

Regulering av lokale

Husk å sjekke at det lokalet du vil leie eller kjøpe er regulert for den type næring du skal starte og at det ikke finnes krav eller hindringer som gjør det vanskelig å få nødvendige tillatelser. Visse områder er regulert til f.eks arealkrevende næring, og da vil du få vanskeligheter om du ikke defineres som dette. Skal du drive bedrift som trenger tilgang til vann, til sluk, som kanskje krever ekstra ventilering.. Gjør de undersøkelsene som er nødvendig.

Hva er det din virksomhet skal tilby – helt spesifikt

Dette kan for mange være vanskelig å svare på i en tidlig fase, men det er ytterst viktig at du blir konkret og tydelig på dette etterhvert.

Oppdag og avklar behovene som vi snakket om rett over og sørg for å tilby noe som faktisk løser det ditt valgte marked og ideelle kunder trenger og ønsker.

Har du flere enn èn forretningside?

Om du har flere idéer, så kan det være lurt å gjøre en liten øvelse for å finne ut hvilken idé du skal velge. For mange kan dette valget være vanskelig. Noen føler da at de velger bort og mister muligheter. Det trenger du ikke gjøre. Velg imidlertid hvilken idé det er lurt å starte med – den idéen du raskt kan komme i gang å få kunder med. For det er viktig å kunne ha inntjening mens du jobber videre med å utvikle nye idéer, produkter eller tjenester.

Gode kilder

Servicetorg Næring Drammen
Drammen kommune (Offentlig kilde)

Regelhjelp i Norge
Regelhjelp.no (Offentlig kilde)

Mattilsynet
Mattilsynet (Offentlig kilde)

Transportløyve
Buskerud Fylkeskommune (Offentlig kilde)

Relaterte sider

Naviger mellom fasene

Kopirett © 2024 | Gründerboost